واقعیت جدید
این استاد روابط بینالملل دانشگاه بیروت با بیان اینکه حمایت ایران، روسیه و حزبالله لبنان از نظام بشار اسد آمریکا و متحدانش را در برابر یک واقعیت جدید در خاورمیانه قرار داد، گفت: این واقعیت سبب شد تا واشنگتن برنامهها و سیاستهای خود را در قبال سوریه مورد بازنگری قرار دهد و تغییراتی را در آنها ایجاد کند. چرا که خاورمیانه از لحاظ سیاسی و قدرتهای تأثیرگذار در آن در وضعیت جدیدی قرار دارد که بسیار متفاوت از سالهای گذشته است.
پذیرفتن راهکارهای سیاسی
دکتر حسن الجونی تصریح کرد: با توجه به شرایط کنونی خاورمیانه برای واشنگتن آسان است که بپذیرد بحران سوریه با راهکارهای سیاسی قابل حل و فصل است. بهمنظور تحقق چنین امری لازم است واشنگتن دولت بشار اسد را به رسمیت بشناسد و اعتراف کند این دولت میتواند توافقنامه آمریکا و روسیه را به مرحله اجرا بگذارد. همچنین بپذیرد که روسیه نقش بیشتری در پایان دادن به بحرانهای خاورمیانه ایفا کند.
رها کردن متحدان
الجونی درباره تأثیرات توافق آمریکا و روسیه بر جنگ داخلی سوریه گفت: این توافقنامه نشان میدهد که آمریکا متحدان خود را در این جنگ رها کرده و از آنها دفاع نمیکند. به همین دلیل، معتقدم ارتش سوریه میتواند گروههای تروریستی را سرکوب و خاک این کشور را از لوث وجود آنها پاک کند.
هدایتگری نشست ژنو2
این استاد روابط بینالملل با اشاره به برگزاری نشست آینده ژنو2 گفت: کشورهایی که حامی پایان دادن به بحران سوریه از راههای سیاسی هستند، هدایتگری این نشست را بهعهده خواهند گرفت. در نشست ژنو2 تمام توافقاتی که به امضا خواهد رسید، بهصورت علنی نخواهد بود و این احتمال وجود دارد که تعدادی از توافقنامههای این نشست بهصورت محرمانه باشد. بر همین اساس، معتقدم که در آینده شاهد پیروزیهایی توسط ارتش سوریه در جنگ داخلی این کشور خواهیم بود.
روند معقول پایاندادن به بحران
این کارشناس مسائل سیاسی خاورمیانه درباره اجرای صلحآمیز توافقنامه واشنگتن ــ مسکو گفت: این توافقنامه یک روند معقول برای پایان دادن به بحران سوریه است. بدین معنا که چنانچه سلاح شیمیایی در سوریه توسط سازمان ملل نابود شود، در مقابل آمریکا باید اجازه ندهد ترکیه در امور داخلی سوریه مداخله کند. همچنین از ورود تروریستها به درون خاک سوریه جلوگیری کند. از دیگر تأثیرات اجرای توافقنامه واشنگتن ــ مسکو میتوان به تغییرات احتمالی در ساختار سیاسی کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس از جمله عربستان اشاره کرد که حکومتهایشان دچار تغییراتی خواهند شد و این تغییرات در چارچوب توافقنامههای محرمانه واشنگتن ــ مسکو قرار دارد.
عدم ضرر و زیان دمشق
وی در پایان با اشاره به برخی تحلیلها در محافل رسانهای مبنی بر اینکه توافق آمریکا ــ روسیه در خصوص سلاح شیمیایی در سوریه بهضرر دمشق و بهنفع واشنگتن و تلآویو است، گفت: در چارچوب این توافقنامه بشار اسد نهتنها ضرر نکرده بلکه سود هم برده است. وی توانست ملت سوریه را از حمله نظامی آمریکا مصون دارد و تروریستهای موجود در این کشور را متفرق و سرکوب سازد. اکنون دمشق درموضعی قوی قرار دارد. به همین دلیل، معتقدم سوریه با پذیرفتن این توافقنامه متحمل هیچگونه ضرر وزیانی نشده و این در حالی است که برخی معتقدند دمشق از لحاظ راهبردی دچار خطای استراتژیک شده است ولی این موضوع بهنظر من صحیح نیست چراکه سلاح شیمیایی بهعنوان یک سلاح استراتژیک شناخته نمیشود و مردم جهان داشتن چنین سلاحی را محکوم میکنند لذا سوریه با پذیرفتن توافقنامه واشنگتن ــ مسکو متحمل هیچگونه ضرر و زیانی نشده است.
دیدگاه شما